logo-mini

Hoe veilig is een Smart Home?

Deel dit bericht

Smart homes: van de verlichting tot alle multimedia in huis, alles wordt steeds vaker geautomatiseerd. Slimme apparaten, zoals thermostaten, camera’s en andere gadgets zijn verbonden met het internet. Door standaardwachtwoorden te gebruiken en een open-inlog, bieden je apparaten volop kansen voor inlichtingendiensten om naast targets ook ‘gewone’ burgers te bespioneren. Hoe zorg jij er in je Smart Home nu zelf voor dat je niet in de gaten wordt gehouden?

Privacy

Producenten van slimme thermostaten, sloten, lampen en andere smart devices vertellen de consumenten niets over de informatie die deze apparaten heimelijk verzamelen. Een slot dat de code onthoudt, een thermostaat die laat zien wanneer je van huis bent en weer thuiskomt: informatie die overheden, maar ook inbrekers en hackers goed van pas kan komen. Door de toenemende integratie van de apparaten in je huis kan je privacy in het geding komen. En daar is de consument zich nauwelijks van bewust. Onder inlichtingendiensten en experts wordt de huidige tijd ook wel de “Gouden Eeuw van Toezicht” genoemd: er zijn immers heel wat mogelijkheden voor spionage bijgekomen in de afgelopen decennia. Hoe veilig is een Smart Home dan nog?

Smart security

Een Smart Home zorgt juist voor veiligheid, mits je dit goed aanpakt. Door ervoor te zorgen dat je je netwerk in ieder geval goed afschermt met een goed wachtwoord. Maar hoe zorg je ervoor dat je smart devices ook veilig blijven? Door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van de cloud. Hou je data lokaal: zorg voor een lokaal netwerk of een NAS waarop je je data kunt opslaan. Hierdoor minimaliseer je de kans dat je data via een server ergens op het web van je apparaten gestolen kan worden en gebruikt wordt voor minder zuivere doeleinden. Zo zorg je zelf voor veiligheid in jouw Smart Home. Onze ElectroStylist kan je hier uiteraard bij helpen, door het smart-proces goed op te zetten en tips te geven voor ultieme veiligheid. Be Smart, Be Ready!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Comments are closed.