logo-mini
Multiroom en streaming header

Multiroom en streaming, wat is het?

Deel dit bericht

Multiroom audio: wat is het, wat kan je ermee en waar moet je op letten? We leggen het je graag uit!

Multiroom audio staat letterlijk voor geluid in meerdere ruimtes. Simpel gezegd, met multiroom audio kan je je favoriete muziek in meerdere kamers tegelijkertijd afspelen. Wij gebruiken het zelf vaak met een feestje of tijdens de schoonmaak. Met een feestje breng je de sfeer ook naar de keuken en naar buiten. En het schoonmaken gaat toch veel sneller met wat lekkere muziek aan? Op zolder tijdens het opvouwen van de was of in de woonkamer bij het moppen.

Multiroom gemak

Tot een paar jaar geleden was multiroom erg kostbaar. Er moest een centrale server in huis geplaatst worden met voor elke ruimte een eigen versterker en een bedieningspaneel. Vanuit de server moesten dan allemaal kabels door het huis gelegd worden om overal muziek af te kunnen spelen. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Alle bekende systemen zoals HEOS, Sonos en Bluesound werken draadloos. Ze hebben nog wel stroom nodig dus je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Er zijn ook speakers met een accu. Deze zijn helemaal draadloos en zo kan je de muziek dus zonder problemen meenemen naar de tuin.

Streaming muziek

Dankzij Spotify, Deezer, Tidal en de andere streamingdiensten kunnen we met een druk op de knop naar onvoorstelbaar veel muziek luisteren. De multiroom merken werken allemaal naadloos samen met de grote streamingdiensten. Maar je kan ook internetradio luisteren, waarmee je de keuze hebt uit meer dan 100.000 radiozenders.

Wil je je eigen muziek luisteren en heb je het al digitaal op je PC staan? Dan kan je het eenvoudig op een USB-stick zetten en op het multiroom systeem afspelen. Nog mooier is om het op een NAS te zetten. Dit scheelt ruimte op je PC of laptop en je kan er overal in huis bij. Als je wilt, kan je zelfs je CD’s, LP’s of cassettebandjes op het multiroom systeem afspelen.

Speakers

Je hebt verschillende opties om muziek te laten afspelen. Zo kan je kiezen uit o.a. draagbare speakers in verschillende formaten of een soundbar die je onder de TV plaatst. Je kan ook zelf luidsprekers uitkiezen, bijvoorbeeld inbouwluidsprekers in de keuken of mooie staande luidsprekers in de woonkamer. Deze sluit je direct aan op een multiroom versterker. Het is zelfs mogelijk om gewoon je eigen installatie te gebruiken. Met een multiroom streamer die je eenvoudig aan kunt sluiten op je eigen set, maak je deze ook onderdeel van het multiroom systeem. Het mooie is dat het allemaal samenwerkt, mits je bij één merk blijft.

Bediening

Je bedient het multiroom systeem met je smartphone of tablet. Met de app kan je alles bedienen: muziek afspelen, volume aanpassen, internetradio kiezen, kamers selecteren etc.. Op de meeste speakers zitten ook knoppen waarmee je het volume kunt regelen en dempen. Sommige modellen hebben zelfs een uitgebreid bedieningspaneel op de speler zitten waarmee je het systeem kunt bedienen.

Sommige systemen kunnen ook geïntegreerd worden in een Smart Home systeem. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om wanneer je je huis binnenkomt na een dag werken, je favoriete muziek automatisch te laten afspelen. Genieten!

Iets voor jou?

Breng dan een bezoekje aan de ElectroStylist bij jou in de buurt.

Op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief


Comments are closed.