logo-mini
Sfeerimpressie nieuwbouwproject

De reis naar een Smart Home deel 3 Keuzes maken

Deel dit bericht

Met nog vier maanden te gaan tot de eerste spreekwoordelijke schop de grond in gaat, werd het tijd alle voorbereidingen voor ons Smart Home op een rijtje te zetten. Er moesten nog een aantal beslissingen genomen worden. Ook was het moment daar om de verschillende ideeën en plannen samen te voegen tot een ‘masterplan’ voor ons eigen Smart Home. We hadden natuurlijk al het interieurontwerp ontvangen en dankzij de adviezen van de ElectroStylist een aardig beeld gecreëerd van onze wensen. Nu was de volgende stap keuzes maken voor een aantal smart onderdelen van de woning. Bijvoorbeeld het schakelmateriaal, de posities van alle aansluitingen en natuurlijk welk Smart Home systeem we gaan gebruiken.

Smart Home Systeem

Om maar met de moeilijkste keuze te beginnen, hebben we samen met de ElectroStylist bepaald welk systeem het beste aansluit bij onze wensen. We hebben daarbij vooral naar de toekomst gekeken. Voor ons was het belangrijk dat het systeem niet alleen het licht kon bedienen maar ook de gordijnrails, camera’s en de tuinsproeier. De keuze voor een Smart Home systeem heeft grote invloed op de afwerking van het huis. Zo moet er rekening gehouden worden met het schakelmateriaal en aansluitingen in huis en in de meterkast. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een draadloze oplossing van Fibaro. Deze heeft een mooie interface, werkt prettig en het merk biedt een flink aantal modules aan waarmee we het systeem kunnen uitbreiden.

Screenshot van Fibaro app op iPad

Schakelmateriaal

Gira E2 Antraciet lichtschakelaar

Omdat we zo min mogelijk kabels in het zicht wilden hebben, zijn we op zoek gegaan naar passend schakelmateriaal. Onze voorkeur ging uit naar een donkere en matte afwerking met een hoge kwaliteit luidsprekeraansluiting. Dat bleek  best lastig; er zijn helaas niet veel leveranciers die beide opties aanbieden. Uiteindelijk zijn we bij Gira uitgekomen, na een tip van de ElectroStylist. Voor de ‘audiofielen’: Gira is (voor zover ik heb kunnen vinden) de enige die de befaamde WBT-aansluitingen toepast!

Aansluitingen

Nadat de keuze voor het systeem en het schakelmateriaal gemaakt waren, werd het tijd om alle aansluitingen in huis op een rijtje te zetten. Ook moest er een kabelplan gemaakt worden: dit is een overzicht van de verschillende type aansluitingen in huis en waar die moeten uitkomen. Omdat we ons al redelijk hadden verdiept in het schakelmateriaal hebben we dat zelf op een rijtje gezet en ter controlenaar de ElectroStylist gestuurd. Vervolgens hebben we samen de aansluitingen ingetekend. We kwamen er tijdens het intekenen van de aansluitingen al snel achter dat er extra lichtschakelaars geplaatst mochten worden. Dat lijkt wellicht overbodig, want een Smart Home kan je immers met je smartphone of tablet bedienen. Maar die heb je niet altijd bij je.

Genummerd overzicht van aansluitingen op begane grond

Planning

Inmiddels was het begin van de bouw in zicht. Een mooi moment om een grove planning te maken. De reguliere bouw kent een aantal cruciale momenten: eerste schop in grond, hoogste punt bereikt, waterdichtheid etc. Bij de bouw van een Smart Home komen er nog een aantal bij. Dit zijn de controlemomenten waarop nagelopen wordt of alles wel volgens afspraak is uitgevoerd. Zeker in ons geval met ander schakelmateriaal en veel extra aansluitingen is het heel belangrijk om hier alert op te zijn. In ons volgende blog lees je meer hierover én verschijnen de eerste foto’s van de bouw!

Benieuwd naar het vervolg?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Comments are closed.