logo-mini

Smart Grids: word leverancier én producent!

Deel dit bericht

We lezen het steeds vaker: experimenten met smart grids, oftewel intelligente elektriciteitsnetwerken. Ook Amsterdam is nu aan de beurt. Vijftig woningen in deze stad worden onderdeel van een smart netwerk. De proef gaat twee jaar duren. Alle woningen krijgen een thuisbatterij die duurzaam opgewekte energie kan opslaan zonder het milieu te belasten.

Van betaalde gebruiker naar eigen producent

De test moet uitwijzen of de gebruikte zonnepanelen nog meer kunnen opleveren omdat energie op deze manier niet verloren gaat. Elke accu heeft een capaciteit van vijf kilowattuur en doordat ze ‘slim’ met elkaar verbonden zijn, zullen de huishoudens van elkaars netwerk kunnen profiteren.

Door energieopslag kunnen huishoudens zelf bepalen wanneer ze bepaalde huishoudelijke taken inplannen. Dus ook ’s avonds kan je gebruik maken van opgewekte zonne-energie. Dit betekent geen verrassingen meer op je elektriciteitsrekening. Elke energiegebruiker wordt op deze manier ook automatisch de producent.

Foto Smart city-zen blog

Smart Home apparaten die op het netwerk zijn aangesloten kunnen ‘communiceren’ met smart grids. En ook de accu kan communiceren met diverse apparaten voor een ideale planning van het stroomverbruik. Zo kan je op afstand ook nog de controle behouden over alle huishoudelijke taken en nóg veel bewuster met energie omgaan. Dit soort smart-technieken kunnen ervoor zorgen dat we mogelijk in de toekomst gratis kunnen wassen, drogen enz. De investering verdien je op den duur dubbel en dwars terug. De eerste stappen naar een volwaardig Smart Energie Home zijn in ieder geval gezet. Be Smart, Be Ready!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


Comments are closed.